Edderkoppkrokens forum
April 21, 2011, 01:12:15 PM *
 

 
Ta en tur innom våre fantastiske museer i nord!
Forumets forside Nettside om edderkopper driftet av Glenn Halvor Morka. Finn edderkoppslekt. Alle edderkoppsiders mor! Artikler skrevet av brukerne selv, samt forumveiledning. Magne Farlunds edderkoppblogg. Denne mailadressen er ikke til artsidentifiseringsspørsmål. Legg heller spørsmålet inn på forumet!  
Brukernes egne artikler

 

Hvordan se forskjell på
Metellina mengei og Metellina segmentata.

Tekst, foto og illustrasjoner av Glenn Halvor Morka

 

Metellina mengei og Metellina segmentata er svært like av utseende. De kan ikke identifiseres på ryggtegninger alene, eller årstiden de er funnet på.
Artene overlapper i farger og tegninger, samt i sesongforekomst. Derfor er dette en usikker skillemetode. Heldigvis finnes det noen andre kjennetegn som kan brukes for å skille artene fra hverandre.

 

Metellina segmentata hunn.

 

 

Hanner

 

Metellina mengei:
Hvis vi ser bort fra mikroskopsjekk av palper hos hannene, kan vi bruke fremste benet for å skille dem på en grei måte. Hvis vi tar en titt på undersiden av metatarsi, (andre bensegment fra bentuppen) vil vi kunne se noen tynne værhår. (Tricobothria) Her kreves litt god forstørrelse for å se disse hårene skikkelig. Hos hannen av Metellina mengei, sitter disse værhårene tett i tett, nesten som en børste. Hårene er også svært lange. (Se illustrasjon)

 

Metellina segmentata:
Her er værhårene på frambeinets metatarsi korte, og mye mer spredt. Lengden på dem, er mye kortere enn avstanden til neste værhår i rekken.

 

Note;
Det er av ytterste viktighet, at beina blir sett rett inn fra siden på eventuelle bilder. Disse værhårene peker nedover, og er umulige å se hvis bildene er tatt ovenfra.

 

 


Metellina mengei (hann)

Hannens forben sett rett inn fra siden. Har en børste av lange tettsittende værhår på metatarsi I. Lengden på værhårene er mye lengre enn avstanden til neste hår i rekken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Metellina segmentata
(hann)

Hannens forben sett rett inn fra siden. Den har få og korte værhår på metatarsi I. Lengden på værhårene er mye kortere enn avstanden til neste hår i rekken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hunner

Hunnene av Metellina mengei og Metellina segmentata, har bortimot identiske epigyner (Kjønnsorgan). Vanligvis er dette en sikker skillemetode på de fleste edderkopper, men hos disse to nærstående artene, er det en usikker metode. Til hell og lykke for oss, har hunnene en liten forskjell i pigmenteringen på undersiden av buken. Det er denne forskjellen som er mest hensiktsmessig å bruke for å skille dem.

 

Metellina mengei:
Hunnene er mørkt pigmenterte mellom "bukskrukken" (epigastralfuren) og brystet (sternum). Det mørke langsgående midtfeltet på buken, går helt fra spinnevortene bak, og frem til forkroppen.

 

Metellina segmentata:
Hunnene er bleke og lite pigmentert mellom epigastralfuren og brystet. Det langsgående mørke midtfeltet på buken, blir brutt rett før epigynet.

 

 


Metellina mengei
(hunn)

Hunnene er mørkt pigmenterte mellom epigastralfuren og brystet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Metellina segmentata
(hunn)

Hunnene er bleke mellom epigastralfuren og brystet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotos:

Fotografier av tibia og metatarsi I, hos hannene av Metellina mengei og M. segmentata.

 

Metellina mengei. Hann.

 

 

Metellina segmentata. Hann.

 

 

 

 

Tilbake til toppen

©
Glenn Halvor Morka
April 2011

Untitled Document