Edderkoppkrokens forum
April 21, 2011, 01:12:15 PM *
 

 
Ta en tur innom våre fantastiske museer i nord!
Forumets forside Nettside om edderkopper driftet av Glenn Halvor Morka. Finn edderkoppslekt. Alle edderkoppsiders mor! Artikler skrevet av brukerne selv, samt forumveiledning. Magne Farlunds edderkoppblogg. Denne mailadressen er ikke til artsidentifiseringsspørsmål. Legg heller spørsmålet inn på forumet!  
Brukernes egne artikler

 

Identifisering av edderkopper

 

Her i Norge har vi nå i skrivende stund, 590 edderkopparter. Dessverre kan bare rundt 10% av dem identifiseres ned til art på farger og mønstre. De resterende 90% av dem må under lupen for å kunne skilles sikkert.

 

Modifisert edderkopp. Ekstremutgaven... (Ill: Glenn H. Morka).

Dette kan være et krevende arbeid, og bentorner, hodeformer, sansehår etc. må studeres nøye. Edderkoppens bukfarger kan også være viktige kjennetegn. Hanner og hunner kan være totalt ulike innen samme art, noe som kan gjøre iddingen enda vanskeligere. Mange slekter og arter har også spesielle særtrekk, og kan gjenkjennes på spesielle detaljer og modifiseringer.

Ofte er disse kjennetegnene for små til å få øye på med det det blotte øye, men trer mye bedre fremunder ei lupe, eller ved annen forstørrelse.
Ved hjelp av et makrokamera kan man blåse opp disse elementene betraktelig, og dermed øke sjansene for identifisering. En må bare være litt nøye under fotograferingen og passe på å få med så mange detaljer som mulig. Hvor du fant edderkoppen, samt hvilken type terreng er også viktige notater.

Ønsker du å få identifisert en edderkopp utfra bilde, har vi størst sjanse for å lykkes med identifiseringen, om du tar bilder av dyret ifra flere vinkler. Ovenfra, undenfra og sett fra siden. Skal man ta bilder undenfra, kan edderkoppen puttes i et gjennomsiktig glass, og taes bilder av. For å få den til å stå stille, kan man feks trykke en myk bomullsdott nedi glasset oppå dyret slik at den skånsomt blir presset ned mot glassbunnen. Da kan man også snu glasset opp ned uten at edderkoppen faller ut.
Det kan også lages spesielle innretninger ved hjelp av enkle midler. Her er et tips.

De minste edderkoppene våre, de små brunsvarte og blanke, hører antagelig til slekten Linyphiidae. (se bilde) I denne gruppen er det svært mange arter (noen hundre) som er helt like av utseende. De kan ikke skilles sikkert på annet enn genitalier. Selv dette kan i enkelte tilfeller være svært vanskelig. Ofte krever det studering av disse legemsdelene under mikroskop med solid forstørrelse for å komme i mål.

De største artene i gruppen, kan dog taes bilder av palper og epigyn på med makro. Palper er hannenes forplantningsorganer, og kan ligne på et par "boksehansker". De sitter fremst på edderkoppen. Tar du bilder av disse palpene, bør bildene taes rett inn fra siden. Da er det lettere for oss her inne å sammenligne strukturene med identifiseringsbilder vi har. Epigyn, er hunnenes kjønnsorgan. Det sitter under bakkroppen, helt fremst mot midtleddet på dyret. Det ser oftest ut som en liten mørk flekk med noen huller i. Bilder tatt av disse, må taes vinkelrett inn. Ofte får man det med når edderkoppens underside fotograferes.

Linyphiidae (Foto: G. H. Morka)

De aller minste og vanskeligste av disse, må dissekeres, og palpedeler og vulvastrukturer separeres fra dyret under et godt mikroskop. Dette foregår på spritede eksemplarer. Disse kan ikke identifiseres på annen måte. Ha derfor disse detaljene i bakhodet, hvis vi ikke kan identifisere en edderkopp utfra et bilde alene. Vi gjør alt vi kan for å hjelpe, og det er ikke vår skyld at naturen har skapt disse krabatene på så hemmelighetsfulle måter.

Og, skulle dere ha et forslag om hvilken art dere har funnet, så ikke vær redd for å si det. Innen araknologien, er det helt vanlig å ta feil, selv for garvede araknologer. Det er med andre ord ikke flaut å bomme en gang i blant. Det er det vi lærer av!

 

Mvh Admin.

 

Animert oversikt av våre mest kjente edderkoppslekter:

 

 

 

 

 

 

 

Untitled Document