Author Topic: Registrèr dine nye funn til Artsobservasjoner.no  (Read 5629 times)

Offline Glenn H. Morka

 • Artskoordinator
 • **
 • Posts: 7279
 • Gjerstad, Aust-Agder.
  • Edderkoppkroken
Registrèr dine nye funn til Artsobservasjoner.no
« on: February 14, 2010, 12:24:26 PM »
Til brukerne.

Siden funn av edderkopper i Norge er lite kartlagt, trengst det opplysninger om nye nøyaktige observasjoner. Her kan vi alle være med på å hjelpe forskningen videre med våre bidrag i form av funn, og gjøre jobben enklere for dem som driver med dette.
Her inne på forumet kan vi forhåpentligvis finne ut hvilken art ditt/dine edderkoppfunn er, og det gir en fin kvalitetssikring til gjensidig nytte for alle parter som bruker artsportalen.

Derfor sendes en oppfordring til brukerne om å legge inn sine funnopplysninger på Artsobservasjoner.no.

Her er linken dit: http://artsobservasjoner.noMvh Glenn.


« Last Edit: March 15, 2012, 01:12:31 PM by Admin »
"Sykemeldt"Offline Admin

 • Administrator
 • *****
 • Posts: 85
Re: Registrèr dine nye funn til Artsobservasjoner.no
« Reply #1 on: February 25, 2010, 09:21:10 PM »Brukerveiledning for Artsobservasjoner


1. Surf inn på http://artsobservasjoner.no

2. Velg det rapportsystemet du ønsker ved å klikke på bildene nederst på siden. Vi som er interessert i småkryp velger således dette.

3. Velg bli rapportør eller hopp videre til punkt 8 dersom du allerede er dette.

4. Fyll inn de feltene som er merket med rød stjerne, de andre er valgfrie. En fordel er om du kjenner til den artsgruppa du vil arbeide med, som for eksempel edderkopper. Da velger du i feltene for velg språk: Norsk, Artsnavn: Vitenskapelig navn og til slutt Artsgruppe: Aranea. Dette vil du få bruk for senere når du skal legge inn arter på artsobservasjoner.no. Det kommer nemlig ferdige artslister som du kan trykke på for å forhindre skrivefeil, samt gjøre det lettere å legge inn data. Velger du ikke å fylle inn feltene vil artslistene være tomme på artsobservasjoner.no Det har ingenting å si, men du må skrive inn navnet riktig for at det skal bli godkjent.

5. Lenger nede på siden er det noe som heter koordinatfesting. Selv bruker jeg systemet desimalgrader (WGS84).

6. Velg til slutt om du ønsker at din e-post, adresse og telefonnummer skal vises i profilen din.

7. Trykk lagre.

8. Logg inn med brukernavn og passord.

9. Velg posten rapportere.

10. Velg undermenyen nytt funnsted. Her kommer det opp et kart. Til høyre for kartet ser du en skala i rødt. Trykk den nest nederste tomme firkanten og trykk i nærheten av den lokaliteten du skal opprette. Fortsett slik ved å trykke videre på de små firkantene og over på kartet til du har zoomet deg inn til minste målestokk. Finn sentrum av lokaliteten du ønsker å opprette. Trykk nå den grønne prikken under den røde grafen. Trykk så igjen på kartet. Du får nå beskjed om å skrive inn navnet på lokaliteten og hvor stor omkrets du ønsker at stedet ditt skal dekke. Lagre etterpå.

11. Trykk så rapportere i den øverste menyen igjen. Trykk så på lokaliteten din. Velg undermenyen rapportere. Her får du opp et skjema der du kan fylle inn artene dine.

12. Når du er ferdig velg lagre.

13. Så følger en litt kinkig ting, og det er dersom du senere ønsker å redigere opplysningene dine. Gjør da følgende. Trykk menyen Vis funn. Velg undermenyen Andre innstillinger. Kryss av for Vis egne rapporterte observasjoner. Velg så undermenyen Administrere funn. Og du kan redigere dine opplysninger, samt legge inn bilde.

14. Hvordan legge inn bilde? Se veiledningen for å administrere egne funn i punkt 13 over her. Finn frem til arten du ønsker å legge inn et bilde av. Helt til høyre for arten ser du et lite fotoikon med et grønt kryss, trykk på dette. Last opp bilde og eventuell beskrivelse i den nye menyen.

15. For en mere inngående innføring i artsobservasjoner.no vil du også finne en meny som heter Manual.

16. Det kan også være gøy å følge med på statistikk og se andres bilder. Trykk da bare på menyen statistikk og kos deg med undermenyene.


***
« Last Edit: February 25, 2010, 09:27:55 PM by Admin »

Offline Magne Farlund

 • Artskoordinator
 • **
 • Posts: 5578
 • Bosted: Bø, Telemark.
  • Mine edderkopper
Re: Registrèr dine nye funn til Artsobservasjoner.no
« Reply #2 on: April 03, 2010, 12:16:50 PM »
Oppfordring.

Kanskje man skulle oppfordre alle edderkoppjegerne der ute til å registrere funn månedlig (eller gjerne fortløpende) slik at utbredelseskart og lister blir mest mulig oppdaterte nå som nye artslister, ny rødliste og ikke minst en norsk edderkoppbok er på trappene.

Magne.


Når du går tom for nye biotoptyper å lete i så start på nytt - med andre metoder.